büyük toplantı
Kuzey Amerika İslami Toplumu (Islamic Society of North America) yıllık büyük toplantısını genellikle Şikago'da yapıyor. Biz de hemen her yıl katılmaya çalışıyoruz. (Toplantı her yıl Eylül'un başında kutlanan Emek Günü (Labor Day) ve öncesindeki haftasonu yapılıyor. Bu not iki ay gecikti anlayacağınız.) Otuz bini aşkın müslümanı bir yerde görmek için bile toplantıya katılmaya değer. Emek Günü'nde hemen bütün işyerleri kapalı olduğunu için, etrafta entarili, sarıklı, cübbeli müslümanlar ortalığa hakim bir görüntü oluştuyorlar.
Dediğim gibi neredeyse 40 bin kişi katılır ama o kalabalığın arasında Türkler nedense parmakla sayılacak kadar azdır. Genelleme yapmış olacağım ama maalesef Türkler dünyanın diğer bölgelerinden gelen müslümanlarla birlikte faaliyetlere katılmaktan geri duruyorlar. Belki tek istisna işadamları. Kurulan pazar yerinde eşarpçısından kebabcısına epeyce Türk vardı. Bunlardan biri de gözalıcı kapaklı kitaplarıyla burada epeyce tanınmaya başlayan Harun Yahya grubuydu.
Bu yılki toplantının dünyaca meşhur katılımcıları da vardı. En büyük sürpriz İran eski cumhurbaşkanı Hatami'nin katılımı oldu. Onun katılımı bu toplantının Amerika çapında duyulmasını sağladı. İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e de ilgi büyüktü. (Yukarıda kitap imzalıyor.) Fisk bir kaç gün sonraki köşe yazısında, Amerika'daki müslümanların hem Amerika'nin dış politikasına hem de ortadoğu'daki kukla rejimlere karşı çıkmakla kendisine geleceğe dair ümit verdiğini yazdı.
Amerikan medyası 11 Eylül'den sonraki tavrıyla hayal kırıklığına uğrattı bir çoğumuzu. Hükümetin icraatlarını sorgulamayı sürdüren nadir yayıncılardan biri olan bağımsız radyo programcısı Amy Goodman da oradaydı ve müslüman kesimden hakettiği ilgiyi gördü. Fisk'le Goodman'ın konuştuğu salonlar sıra aralarında yere oturaran insanlarla ağzına kadar doldu.
Dört günlük toplantının son gecesi eğlenceyle kapanıyor birkaç yıldır. Günden güne sanatçıların hem ilgi alanlarında artan bir çeşitlilik var, hem de uzmanlaşma ve kalite. Texas'tan gelen bu "ağlayan komedyen" herkesi gülmekten yerlere yatırdı.
Bu Kanadalı genç bayan (sanırım 17 yaşında daha) kendi yazdığı şiirleri okurken binlerce kişiyi susturup kendisini dinletmeyi becerdi.
Gecenin yıldızlarından biri Native Deen idi. Bunlar artık dünya çapında biliniyor. Geçen yıl Türkiye'ye gittiklerinde gazeteler (sanırım Hürriyet) camide 4 kişilik cemaat olarak namaz kılmalarını haber yapmıştı.
Uzun bir günün ardından toplantı merkezini otellere bağlayan uzun koridorlardan geçerek odasına giden yaşlı bir çift.
Bu uzakta görün(mey)enler ise Gülnur ve çocuklar. Seneye tekrar gelmek üzere.