OGAMO

OGAMO ailesinden fotograflari ya da dostlarla paylasmaya deger gozlemlerimizi bu sayfaya koymayi dusunuyoruz. Umariz, zamanla guzel bir hatira defteri halini alir.

Perşembe, Nisan 28, 2005

nisan'da kar

Nisan'ın başında piknik yaptık diye yazarken ay çıkmadan kar yağar demiştim. Netekim, Minnesota beni yalancı çıkarmadı: Bugün hava sıcaklığı 0 ila 5 derece arasındaydı ve kar yağdı. Bu civarlarda derler ki, "Beğenmediysen eğer hava durumunu, birazcık bekleyiver." Yarın güneşli olur büyük ihtimal.

Salı, Nisan 26, 2005

oyuncak

Hep çocuklara oyuncak alacak değiliz ya, bir tane de kendime aldım: Kaliteli bir dijital fotoğraf makinası. Çekip çekip bilgisayara yüklüyorum resimleri. Aşağıdaki onlardan biri. Evin önünde fotoğraf çekerken Ömer'in arka bahçede oynadığını gördüm. Habersiz yakalayayım demiştim ama farketti beni kerata.


Ömer arka bahçede. Garajdan görünüm.

Perşembe, Nisan 21, 2005

aş evleri

Ortalama gelirin yüksek olması aç insanların olmadığını göstermiyor maalesef. Amerika'da 33 milyon kişi açlık sınırında. Bunlarin 6 milyonu çocuk. Minnesota gelir ve eğitim seviyesi en yüksek eyaletlerden biri olmasına rağmen aşevlerinden yılda 1.5 milyon yemek dağıtılıyor. Her yıl Mart ayında bir kampanya düzenleniyor ve işyerlerinde, okullarda, ibadethanelerde yiyecek toplanıyor. Bizim işyerinde de makarna, pirinç, konserve türü yiyeceklerin yanında para da toplamak için çalışanlar eski kitaplarını getirip bağışlıyorlar, onlar satılıyor ve böylelikle yardım toplanıyor. Ben de bir kaç kitap aldım. Bir de 3000 parçalı bir yapboz aldım. Eve getirince, çocuklar her gün 10 parça yapsak hepsini bitirmenin 1 yıl alacağını hesap edince biraz gözleri korktu ama yine de işe giriştiler. Bakalım ne kadar yapabileceğiz?


Ali Erim işi kucuk parçalara ayırarak yapılabilir hale getirmeye çalışıyor.

Salı, Nisan 19, 2005

yeni ders kitaplari

Önceki blogda Amerika'nın Afganlı çocuklar için 10-15 yıl önce hazırladıgı ders kitaplarından bahsetmiştim. TIME ve Newsweek ile birlikte en yaygın okunan dergilerden olan US News & World Report son sayısında, Amerika'nın İslam dünyasına yönelik büyük bir propaganda savaşı başlattıgını bildiriyor. Milyarlarca dolar akıtılan yüzlerce programın içinde, Uganda'da 3 tane İslami okul açmak da var. Eski alışkanlıklara devamla, aynı kurum (USAID) yeni ders kitapları da hazırlıyor. Bu sefer amaç, demokrasiye yatkın, tölaranslı bir nesil yetiştirmek. İşin ilginç yanı, Pakistan'da aileler, okulda Amerikan kitabı kullanıldığını farkettiklerinde, çocuklarını okuldan alıyorlarmış.

Cumartesi, Nisan 16, 2005

"iyi musluman, kotu musluman"

Mahmood Mamdani'yi bir kac ay once TV'de Charlie Rose'un programinda dinlemiştim. Uganda dogumlu, Columbia Universitesi'nde NY'da profesor. Yeni kitabi, "Iyi Musluman, Kotu Musluman: Amerika, Soguk Savas, ve Terorun Kokleri" hakkinda konuşmuştu. Dun buraya geldigini, universitede "Globallesme, Modernlik, ve Siddet" uzerine bir konferansta konuşacagini duyunca işe gitmedim, izin kullanip cuma'dan sonra kendisini dinlemeye gittim. (Topu topu 10 gun iznim var, ama dun 1 gun harcamaya degdi.)

Kendisini gayet sakin, esprituel, ilginc gozlemleri ve derin analizleri olan ve bunlari anlasilir bir sekilde anlatmayi becerebilen biri olarak gordum. Bir cok yonden argumanlarla, muslumanlardan son zamanlarda neşet eden şiddette, Bati'nin ve ozellikle Reagan'dan bu yana Amerikan politikalarinin rolunden bahsetti. Kitabindan okudugu bir pasaj cok ilgincti. Nebraska Universitesi 1986-1994 yillari arasinda Amerikan hukumetinden aldigi 50 milyon dolarlik destekle Afgan multeci cocuklarina okutulmak uzere ders programi hazirliyor. Ucuncu siniflar icin hazirladiklari matematik kitabinda bir soru şoyle: "Bir grup mucahit 50 Rus'a baskin duzenliyor. 20 Rus'u vuruyorlar, gerisi kaciyor. Kac Rus kacmiştir?" Dorduncu sinif kitabindan bir soru: "Kalaşnikof mermisi 800 m/s hiza sahiptir. Eger bir mucahit kendisinden 3200 m. otedeki bir Rus'un basina hedef alirsa, merminin Rus'u alninin ortasindan vurmasi ne kadar zaman alir?"

Boyle yonlendirmelerle yetisen bir nesilden ne beklenir?
Kitabini aldim. Okuyunca belki yeniden yazarim.

Perşembe, Nisan 14, 2005

universitede islam

Bir cok universitede, ozelikle buyuk olanlarda, epeyce musluman ogrenci okuyor. Bunlar Musluman Ogrenci Dernekleri kurup hem kendi dini ihtiyaclarina yonelik olarak hem de Islam'i gayrimuslimlere tanitmak icin calisiyorlar. Minnesota Universitesi'nde de gayet aktif ogrenciler var. Hatta musluman ogrenci dernegi'nin yaninda bir kac yil once Medine Kultur Merkezi adi altinda bir baska dernek daha kurdular. Bu dernegin universiteden yuklu miktarda maddi destek almasinin Amerika'da bir ilk oldugu soyleniyor. Dini degil, kulturel bir dernek olarak calismalari destek almalarini kolaylastiriyor.

Musluman Ogrenci Dernekleri her yil bir hafta boyunca Islami Tanitim Haftasi duzenliyorlar. Bu hafta boyunca sergiler, seminerler, filmler ve benzeri aktivitelerle Islam tanitiliyor. Gecen Persembe meshur bir erkek model iken musluman olan bir Amerikali konustu. Konusu populer kultur idi. Bir diger konusma Incil ve Tevrat'ta Hz. Muhammed'e isaret eden ayetler uzerineydi. Los Angeles'de Islam uzerine doktora yapan konusmaci konuyu o kadar akici bir sekilde isledi ki, 2.5 saat araliksiz konusmasina ragmen dolu salondan pek ayrilan olmadi.


Al-Madinah'deki sorumlu ogrenciler oturumu yonetirken.




Amerika'nin en iyi yoneticilik okullarindan Carlson School of Management'te konferans salonu dolmustu.

Cuma, Nisan 08, 2005

fani dunya

Dun Ankara'dan Mustafa'dan bir mesaj aldım: On yil oncesinden, Illinois'den tanıyıp hala baglantımızı ailecek sıkı tuttugumuz, cok sevip saydıgımız bir kardesimiz Hakk'ın rahmetine kavusmus.

Gecen Kasım'da Turkiye'ye gittigimizde kendisini Ankara'da ziyaret etmistik. Beyi ve 3 guzel kızlari uzerine titriyorlar, tutuldugu losemiden sifa bulması icin ellerinden geleni yapıyorlardı. Ben de sahsen, ozellikle o zamandan beri, dualarımda kendisini hatırlıyor ve icimde iyilesecegine dair bir umut besliyordum. Haberi alinca, donakaldim.

Nedense, iyi insanlar hep erken terkediyor bu dunyayı gibi geliyor. Bu Allah'ın bir rahmeti midir, yoksa yakın dostların yoklugunu cabuk farkettigimiz, uzun sure unutamadıgımız icin midir bilemiyorum. Ama bildigim, bizzat yasadıgım bir sey var ki, Allah'ın sevgili kullarının bu dunyayı terki bile kalanlara rahmet olabiliyor. Subhanallah.

Salı, Nisan 05, 2005

2005'in ilk bbq'su

Gecen pazar Minnesota'da yaz havasi vardi. Biz de 2005'in ilk bbq'sunu evin arka bahcesinde yaptik. Bizimkiler telefonda Turkiye'deki kardan bahsediyorlardi oysa. Hemen kiskanmayin canim; Nisan ayi cikmadan buraya da yagar buyuk ihtimal.


Muhammed yilin ilk izgarasini (bir dilim sogan) servis yapiyor.

Once deneyelim

Bu aralar RSS feed ve blog furyasi aldi basini gidiyor. Ben de ilgimi ceken bir kac internet sitesini RSS'den takip etmeye basladim. Baskalarinin yazdiklarini okumak ilginc, ama bazen de yazmak lazim deyip bu blog'a basladik. Bakalim nasil olacak?